Karel Emck seats2meet Strijp-S

The Road To Freedom

Longpost: Een 4 urige werkweek, door Karel Emck

Karel Emck is initiatiefnemer van InternetWERK.nl en ruim 15 jaar werkzaam als zelfstandig Trainer, Consultant en Internetondernemer.
Time-lines.nl helpt organisaties en personen om slimmer, beter en efficiënter te gaan werken.
Dat doen ze via cursussen maar ook door specialistisch en kennisintensief werk uit handen te nemen. Veel van deze cursussen worden bij Seats2meet Strijp-S georganiseerd. Voor S2M een reden om Karel te interviewen.

 

De 4 urige werkweek

Karel vertelt over de 4 urige werkweek, de oorsprong daarvan ligt in een boek van Timothy Ferris. Karel is een half jaar naar Amerika geweest met een 4 urige werkweek. Na een voorbereiding van 2 jaar waarin hij zijn bedrijf zo heeft ingericht dat alles door kon draaien in zijn afwezigheid. Dat is het gedachtegoed van Timothy Ferris. Karel heeft het boek van Timothy met bloed, zweet en tranen geïmplementeerd en het blijkt dus echt gewoon te kunnen. Karel onderzocht hoeveel interesse er was naar een 4 urige werkweek en heeft daar drie keer een workshop over gegeven bij Seats2meet. De interesse bleek heel groot, zaal Theater zat bijvoorbeeld helemaal vol. Als hij er meer energie in had gestoken hadden er ook wel 200 deelnemers kunnen zijn.
We zien nu steeds meer digital kwowmads, als je bijvoorbeeld een goede tekstschrijver bent, kun je dat waar dan ook ter wereld doen; bijv. in een hangmat in Thailand.
In Amerika heeft Karel een hele rondreis gemaakt; van Miami tot aan Seattle en weer binnendoor terug. In dat half jaar waarin hij zo min mogelijk werkte realiseerde hij een recordomzet. Het waren de beste 6 maanden ooit tot op heden. Karel heeft recentelijk zijn boek “Road to freedom, 4 urige werkweek in de praktijk’ gelanceerd.

Schrikt een 4 urige werkweek schrikt werkgevers af?

“Een 4 urige werkweek spreekt de jonge backpackers wel aan maar schrikt het bedrijfsleven enorm af. Als je werkgever bent ben je bang dat je werknemer dit soort ‘gekke’ plannen krijgt. Voor onze zakelijke trainingen hebben wij natuurlijk het liefst de mensen die meestal gewoon in loondienst zijn. Wij groeien heel hard en ik merkte dat ik ineens van eigenaar manager was geworden. En die ambitie had ik oorspronkelijk. Alle valkuilen die bij ondernemerschap spelen, spelen ook wel bij mij.
Over het plan met de 4 urige werkweek was ik eerst ook wel sceptisch, maar bedacht me ‘als het mislukt is het ook een interessant verhaal’. “

Waar verwachtte je dat het zou kunnen mislukken?

“Ik kan wel van alles outsourcen maar ben toch de ziel en bedenker van het bedrijf. En hoe loopt het dan nog als je jezelf er uit terug trekt. Ik merkte wel dat het bedenken van nieuwe academies stil begon te liggen. De draaiende machine met trainingen zoals Excel en SQL liepen wel gewoon soepeltjes door en groeiden ook. “

Hoe maak jij gebruik van de kennis van jouw trainers voor Time-Lines? Waar zouden zij dingen kunnen verbeteren?

“Van de 10 academies zijn er 2 heel succesvol. Onze marketingmedewerker gaat analyseren hoe de andere 8 nog beter zouden kunnen gaan presteren. Als het minder goed loopt heeft dat vaak 2 oorzaken. Je hebt een trainer, die we digitaal zichtbaar maken; dat kan 2 kanten uitgaan; soms spreekt het uiterlijk of het verhaal een deelnemer simpelweg niet aan. Ook hebben we de markt op onderdelen onvoldoende uitgezocht. Zo zijn er weinig mensen die problemen hebben met Word, dus dat heeft direct invloed op het aantal deelnemers aan de Word Academy. Bij Excel ervaren mensen veel meer pijn en dat maakt de trainingen waardevol. Als je problemen voor anderen kunt oplossen heb je altijd werk.”

Té betrokken

“Als ondernemer ben je vaak ook te betrokken. vroeger als ik klanten na belde die niet betaalden en ze gebruikten smoesjes dan werd ik daar boos om. Dat raakte me. Nu doet iemand anders dat voor mij. Het scheelt mij aan negatieve energie en tijd. Die tijd kan ik dan weer goed gebruiken om nieuwe academies op te zetten. Zo ga ik hoog inzetten op de Time Management Academie.”

Goede ervaringen met studenten in opleiding

“Ik heb met verschillende studenten in opleiding gewerkt voor bijvoorbeeld de onlinemarketing en de websites onderhouden. Inmiddels is 1 student intern zo getraind dat hij heel veel zaken, en later mogelijk het bedrijf gaat overnemen. Het voordeel van studenten is dat zij veelal op projectbasis werken. Mocht het dan niet werken dan kun je er redelijk eenvoudig afscheid van nemen. Ons bedrijf is wel erg kennisintensief wat maakt dat e.e.a. moeilijk over te dragen is dus daarom is goede screening wel belangrijk.”

Wat vind je het allermooiste product wat je hebt?

“Dat is de 4 urige werkweek. Dit hoort bij de Timemanagement Academy. Daar komen natuurlijk veel zelfstandigen/ZZP-ers op af. De groep waar wij het meest aan verdienen zijn werknemers.”

Online Trainingen werken echt goed

“Er zijn zoveel onwijs goede online trainingen, ik hou daar zelf ook wel erg van. Voor 95 dollar kun je echt een toptraining kopen. Maar bedrijven en werknemers vinden het vaak fijner om toch een gezellige locatie op te zoeken, daar te werken en samen te eten. De kleine zelfstandige zal eerder een online training gaan doen.”

Time-lines.nl biedt het beiden

“Ik bied dus zowel de onlinetrainingen als de trainingen op locatie aan. In de toekomst zou ik nog wel echt een gedegen opleiding willen geven voor digitale kennisknowmaden die geld in het buitenland willen gaan verdienen; waar krijg je mee te maken, hoe zorg je dat je klanten krijgt en dat soort dingen.”

Wat is voor jou de belangrijkste reden om trainingen bij Seats2meet Strijp-S te organiseren?

“Voor ons is het concept heel aantrekkelijk omdat we met open inschrijvingen werken, soms hebben we 10 deelnemers en soms maar een paar. S2M heeft het Unique Selling Point van per persoon per uur betalen. Daarom kunnen wij onze trainingen altijd door laten gaan.
Bij andere aanbieders moet je soms €600 betalen en als je dan maar 1 cursist hebt, is dat toch heel vervelend. Plus ik kende S2M uit het verleden, voornamelijk van de Social Fridays. Ik ben ooit een keer bij Fris in je Hoofd in S2M Utrecht geweest. Daar boden ze toen gratis workshops. Daar zag ik toen de zalen en besloot daar later gebruik van te gaan maken toen ik in Eindhoven een locatie zocht.
Wij reserveren altijd heel laat en toch is er altijd plaats omdat er zoveel verschillende zalen zijn. Prijs- kwaliteit verhouding is erg goed.”

Wordt iemand gelukkiger door de 4 urige werkweek?

“Nee, dat niet. Je gaat je hoogstwaarschijnlijk vervelen omdat werk een stuk zingeving is. Dan lig je daar in je hangmat op een tropisch eiland met een cocktail, ja dat is hartstikke leuk als je een drukke week hebt gehad. Maar als je daar 3 weken lang op dat strand rondhangt heb je het echt wel gezien.
Iets om handen hebben maakt volgens mij gelukkig. ik ben zelf snel verveeld dus ga ik steeds andere dingen bedenken. De lancering van de academy Timemanagement wordt mijn grootste lancering ooit. Het standaard huisje – boompje – beestje past niet echt bij mij, ik denk heel vaak ‘wat vind ik nou leuk, wat zou ik nog willen ontwikkelen?”

Welk boek, naast die van jezelf, zou je nog meer aanraden?

“Een echte aanrader vind ik het boek van Jeff Walker, Lanceren van een event.
Hij lanceert een evenement: elke zin, elk filmpje en elke mail zuigt je als het ware in een soort fuik waarbij al jouw knopjes worden ingedrukt. Hij verdient hier miljoenen per dag mee.
Als je ergens een gratis training hebt gevolgd en je wil daarna naar een betaalde training ga je hoogstwaarschijnlijk naar die aanbieder waar je je gratis product hebt gekregen. Je wil dan je trouw tonen. Deze wederkerigheid hoort ook bij die 7 wetten. En bijna iedereen is hier gevoelig voor.

Jeff Walker geeft ontzettend veel weg. Ik ben zelf uiteindelijk klant geworden, een ontzettend duur programma wat ik toch de moeite waard vond. Van de 100 mensen die hem volgen kopen er 2 a 3 zijn product maar dan nog zijn dat er 400.000 omdat hij zoveel volgers heeft.”

Wat wilde je vroeger als kind eigenlijk worden?

“Ik ben altijd iemand geweest die eigenlijk nooit precies wist wat ik wilde. In de loop van de jaren heb ik mijn pad gewoon steeds wat verlegt. Bij connecting-the-dots zie ik dat het allemaal goed is geweest. Ik heb alle kennis opgedaan die ik nu heb. Ik heb veel fouten gemaakt maar daar heel veel van geleerd. Mijn 1e bedrijf leed €50.000 verlies, de harde waarheid was dat het gewoon niet bleek te werken.

Het liefst wil ik verkopen wat ik zelf leuk vind. Ik had vroeger een reüniebedrijf. Wij waren de eersten op internet die zo reünies organiseerden. Een soort Schoolbank. Maar om daar geld mee te verdienen organiseerden we hele mooie evenementen. Dat vind ík leuk, maar daar bleek helemaal geen markt voor te zijn. Mensen wilden gewoon in hun oude school terugzien.”

Hoe je wél de juiste markt aanboort moet je gewoon gaan testen

“Wat wij met de academies gaan doen is gewoon de website al helemaal de lucht in gooien, adverteren, en als we zien dat het adverteren bezoekers naar de website trekt pas dán gaan we echt beginnen.
Zo bieden ze dus bij Jeff Walker een online programma aan. Vaak is er dan alleen nog maar de verkooppagina. Je kunt dan zien of er animo voor is. zo voorkom je dat je 4 maanden een training gaat ontwikkelen en er dan achter komt dat er niemand in geïnteresseerd is.”

Ondernemers maken vaak ook de fout om álles zelf te doen.

“Voordat je goed bent in facebookmarketing of met Adwords advertenties, dat valt vies tegen want het kost veel tijd. En dan denk je dat het voor jou niet werkt. Het werkt wél maar je moet het door iemand laten doen die er verstand van heeft. Die het trucje al 100x gedaan heeft. En als je het nog niet kunt betalen, adviseer ik om studenten in te schakelen.
Zelf ben ik erg tegen uurtarieven. Stel, jij kost €50 per uur en ik huur jou in en eigenlijk hebben wij een tegengesteld belang. Als jij veel wilt verdienen moet je veel uren maken. Andersom heb ik liever dat jij weinig uren maakt, want hoe meer uren jij maakt hoe groter mijn factuur wordt. Bij ons wordt dus weinig gefactureerd. Iedereen draait mee in de winst van het bedrijf. Trainers worden variabel betaald; heb je 10 cursisten dan heb je een gouden dag. Zo raakt iedereen betrokken en is er een gezamenlijk belang. Je kunt ruzie krijgen over de verdeelsleutel maar niet over het doel. Dit werkt heel goed. Of jij nou 10 minuten werkt of 10 uur, als het doel maar gehaald wordt. In ieder geval verdienen ze erg goed bij ons.
In een periode van zwaar weer kan dit model natuurlijk moeilijk worden.
Zelf heb ik dus de luxe van een passief inkomen en geef ik nauwelijks nog trainingen.”

Dit en andere evenementen vind je op de landelijke pagina van Seats2meet.com

Deel dit bericht