Rijnland praktijkdag Seats2meet Strijp-S

Rijnland Praktijkdag

Om alles te veranderen moet je overal beginnen

Henk Hogeweg Rijnland Praktijkdag Seats2meet Strijp-S

Henk Hogeweg

Henk Hogeweg, DeLimes, 20 april 2017

In tien jaar tijd groeide Rijnlands organiseren vanuit de onderstroom naar een erkende organisatiefilosofie, geherwaardeerd naar de huidige tijdgeest en met een duidelijke boodschap: Geef de organisatie terug aan de vakman. En in steeds meer organisaties en sectoren wordt deze boodschap gehoord. Zonder grote nietszeggende visies, missies of stippen aan de horizon, maar met de Rijnlandse organiseerprincipes (vakmanschap, vertrouwen, verbinding en inspiratie) als kompas om koers op te houden.

Het koers houden is niet altijd even gemakkelijk

Veel organisaties besluiten voorzichtig te beginnen. De vakmensen in de frontlijn worden gevraagd hun professionele ruimte te pakken en zelforganiserend aan het werk te gaan. Dat gaat goed totdat ze daarin op het terrein komen van stafafdelingen, management en andere leidinggevenden. Die trappen stevig op de rem als ze in oude aansturingsreflexen schieten.

En dan begint het gemor:

“Wij worden geacht zelforganiserend te werken, maar in de praktijk worden toch nog heel erg top-down aangestuurd”. Niet zo verwonderlijk, want als alles moet veranderen, dan moet je overal beginnen. Dus niet alleen de vakmensen in de frontlinie, maar ook het management en de medewerkers in de stafafdelingen veranderen mee. De weg naar Rijnlands is een collectief leerproces en samen waken voor oude reflexen. Je kunt tenslotte ook niet een beetje vegetarisch zijn.

Tijd om door te pakken

Wellicht kunnen we dan over enkele jaren vaststellen dat het omslagpunt begon op 17 mei 2017. Dan organiseren we bij Seats2Meet StrijpS in Eindhoven de jaarlijkse RIJNLAND PRAKTIJK DAG.

Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers

We hebben Jesse Frederik, journalist van De Correspondent en co-auteur van het e-boek Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers, bereid gevonden de dag te openen. Daarna gaan we met en van elkaar leren en ervaringen delen onder begeleiding van Rijnlandse koplopers uit het onderwijs, de zorg, gemeenten en het bedrijfsleven.
En passant vieren we overigens de 10e verjaardag van het enige vakblad voor Rijnlands organiseren, Slow Management. We lanceren tevens het nieuwe boek van Jaap Peters en Mathieu Weggeman, Rijnlands Veranderen.

Kom niet alleen, maar liefst met een paar collega’s

Zorg dat je er bij bent. We willen immers een omslagpunt veroorzaken en dat gaat het beste als we met velen zijn. Kijk voor meer info op www.delimes.nl en meld jezelf en je collega’s aan door een e-mail te sturen naar Carona de Groot, secretariaat@delimes.nl

Kosten: € 1195 voor 4 personen namens 1 organisatie en € 350 voor individuele deelnemers.

Tot 17 mei!

Deel dit bericht