Technologie beurs

‘Geschiedenis is nog nooit zo irrelevant geweest’

Funtrepeneur

Ongeveer 150 bezoekers zagen vrijdag 25 november Martijn Aslander een uur lang spreken over nieuwe technologie, Quantified Self, open source en zwermen. Met ongekend enthousiasme stoomde de professioneel andersdenker, lifehacker en ‘funtrepreneur’ over het publiek heen en gaf ze veel stof tot nadenken.

Technology Beurs

Martijn Aslander was de eerste spreker tijdens de Social Friday op 25 november bij Seats2Meet Strijp-S in Eindhoven. Hij is adviseur, schrijver en publicist. Samen met Erwin Witteveen schreef hij de boeken Easycratie en Nooit Af. Na zijn uitgelopen optreden spoedden de bezoekers zich naar de verschillende workshops: Wet DBA, Dare to Dream en Zelfgeorganiseerde organisaties. Andere bezoekers bleven hangen op de Technology Beurs op het werkplein van Seats2Meet waar partijen zoals Park Strijp-S, Singularity University, Enversed Virtual Reality, Fontys, TU/e, Wonderlab, Drone040 en Madlab zich presenteerden aan de bezoekers.

De spannendste periode van de afgelopen 5 jaar

Aslander is als geen ander in staat zijn toehoorders te prikkelen. Zo stelt hij dat als je een project hebt, je op zoek moet gaan naar mafkezen om het mee uit te voeren. “Ik heb in 2002 het grootste hunebed ter wereld gemaakt in 16 dagen. Als ik dat met normale mensen had gedaan, was het nooit gelukt.” Hij wil hiermee zeggen dat je aan mensen die binnen de lijntjes kleuren niet zo veel hebt in deze tijden. Want er verandert veel en dat gaat heel snel. Als voorbeelden hiervan noemt hij WhatsApp en Pokémon. Deze twee apps hebben gemeen dat ze in een korte tijd door heel veel mensen geadapteerd zijn. “De adaptiegraad wordt steeds korter. Wij gaan het meemaken dat binnen één week 1 miljard mensen iets gaan gebruiken.”

Die snelle veranderingen zorgen er volgens Aslander voor dat het weinig zin heeft terug te blijven kijken. “We beleven nu de spannendste periode van de afgelopen 500 jaar. Nog nooit in de geschiedenis, is geschiedenis zo irrelevant geweest.” En als hij naar de toekomst kijkt, ziet hij vooral veel positieve veranderingen. “Nederlanders zijn het chagrijnigste volk op aarde, maar toch geven we ons leven een 8,5. We hebben generatie op generatie geleerd om op ons qui vive te zijn en hierdoor zien we het goede nieuws niet meer. Er zijn nog nooit zoveel bomen geweest in Europa. De wolf komt terug. De kindersterfte is gehalveerd, waardoor uiteindelijk zelfs de bevolkingsexplosie zal stabiliseren. En rond 2035 is door de steeds goedkoper wordende zonne-energie, elektriciteit gratis.”

Wat gebeurt er als je permanent in bèta bent

Samen met Erwin Witteveen schreef Aslander het boek ‘Nooit af’, waarin hij naar eigen zeggen vooral vragen opwerpt. In het boek bepleit hij onder meer Permanent bèta. “De bètaversie is een briljante manier om bugs aan te tonen. In bèta maak je geen fouten, dus wat gebeurt er als je permanent in bèta bent?” Permanent bèta is volgens Aslander de nieuwe synthese van de Nederlandse poldercultuur waardoor burger en overheid en klant en bedrijf steeds dichter bij elkaar komen en zich permanent blijven ontwikkelen en aanpassen. Daar is volgens Aslander ook geen budget voor nodig. Hij noemt dat sociale zwermtechnologie, waarin mensen op een creatieve manier samen gratis of in ruil voor andere diensten oplossingen bedenken voor de hedendaagse problemen. En dat sluit dan weer mooi aan bij het sociale kapitaal dat Seats2meet wereldwijd propageert.

Website Martijn Aslander

blog: Joop van Vlerken

Deel dit bericht